O meni

Sem Saša Raspet in prihajam iz Idrije. S klekljanjem sem se začela ukvarjati že kot majhna deklica. Zelo rada sem opazovala svojo staro mamo (nono po primorsko), ko je izdelovala svoje klekljarske  mojstrovine. Zaradi tega vpliva sem narisala in izdelala svoj prvi vzorček že pri svojih 4 letih.

Za idrijske ženske je značilno, da morajo znati klekljati, sicer niso prave Idrijčanke. Zaradi mojega velikega zanimanja in želje po znanju klekljanja me je stara mama vpisala v Čipkarsko šolo v Idriji. Tako sem začela obiskovati šolo klekljanja že v času male šole in jo nadaljevala vse do zaključka osnovne šole. To je bilo celih 9 let.

V času srednje šole in v študijskem času sem klekljanje malo potisnila na stran, in ves čas se spraševala ali sem naredila prav, da sem za študij izbrala geodezijo. Po pravici povedano, se to še vedno sprašujem in hkrati se s svojim pridobljenim znanjem tudi preživljam.

Po končanem študiju in kasneje po rojstvu hčerke, sem se počasi vrnila nazaj k tistemu, kar mi je bilo dano že v otroštvu – klekljanju.

Ker pa nisem bila zadovoljna samo z znanjem, ki sem ga že imela osvojenega in mi ni bilo dovolj, da klekljam izdelke, ki so bili po mojem na osnovni ravni, sem se začela dodatno izobraževati. Začela sem hoditi na različne delavnice v okviru Čipkarske šole Idrija.

Leta 2011 sem naredila prvo stopnjo certifikata za označevanje klekljanih izdelkov IDRIJSKA ČIPKA – geografsko poreklo. Od tu dalje sem se kar hitro odločila za pridobitev dovoljenja na obrtni zbornici Slovenije v okviru umetnosti in rokodelstva – certifikat, da so moji izdelki ročno delo. Nato sem nadaljevala še z osvajanjem ostalih dveh stopenj za označevanje z geografskim poreklom. Tako imam narejene vse tri stopnje, ki sem jih v letu 2018 tudi uspešno obnovila.

Oznaka IDRIJSKA ČIPKA

Oznaka IDRIJSKA ČIPKA

Oznaka Slo art

Oznaka Slo art & craft

Leta 2012 sem se preselila v Ajdovščino in decembra istega leta tudi v organizaciji Ljudske univerze Ajdovščina izpeljala novoletno delavnico klekljanja, ki se je prelevila kar v celoletni tečaj. S tem tečajem nadaljujemo še danes, ki se je prerodil v celoletna druženja. V tem letu sem pridobila tudi potrdilo nacionalne poklicne kvalifikacije čipkarica – NPK, kar mi daje še dodaten zagon pri podajanju znanja naprej.

V preteklih  letih tudi sodelovala v mednarodnem projektu Bodi edinstvena v Evropi v organizaciji Čipkarske šole Idrija. Projekt je trajal 2 leti in v tem času je nastala obleka Ledolomilka, ki je požela veliko pohval in objav  v različnih medijih. Moji izdelki so bili poleg skupnih izdelkov še šal v črno rdeči kombinaciji in pahljača s črno čipko. Slednjo sem si želela narediti že več časa, vendar si za to nisem vzela nikoli dovolj časa.

V sedanjem času sem še vedno mentorica in se tudi sama učim od svojih učenk, klekljam za nekatera večja imena – znamke, klekljam za sebe in za vas, ki se obrnete name, kadar potrebujete darila, ali se želite pocartati.

Vendar vse to ne bi bila jaz, če me moja družinica (partner in hčerka) ne bi podpirala v vseh mojih podvigih in predvsem mojih norih idejah in še bolj divjih naših dogodivščinah.

Poleg klekljanja se ukvarjam še: pozimi s smučanjem, poleti s tekom, kolesarjenjem in zadnje čase tudi s supanjem. Tako se sproščam, da lahko uspešno izpolnjujem svoje ideje in želje vsak dan.

Pošlji povpraševanje
close slider